Help:Uploaden

Uit WikiMedica
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het uploaden van bestanden lijkt misschien ingewikkeld, maar het is gewoon een kwestie van op de juiste dingen te klikken.


STAP 1: Klik op de pagina van het opleidingsonderdeel op Bewerken. Het bewerkingsscherm opent zich nu. Klik op bewerken


STAP 2: Normaal gezien krijg je dit te zien. Het veld met stippellijnen is waar het uploaden van bestanden gebeurt. Dit is wat je te zien krijgt


STAP 3a: Sleep je bestand (dat liefst een zo gedetailleerd mogelijke naam heeft) naar het veld toe. Sleep je bestand


STAP 3b: In plaats van te slepen kun je ook het uploadicoon gebruiken. Het uploadicoon


STAP 4: Je bestand staat nu klaar om geüpload te worden. Klik op Dit bestand uploaden. Indien het bestand te groot is (de limiet is 2 MB) of indien er een ander probleem is, wordt dit hierna gemeld. Klik op Dit bestand uploaden


STAP 5: Nu staat je bestand op de server, maar nog niemand kan het zien. Ga met je muis staan op de plek waar je het bestand wil invoegen op de pagina en klik op Koppeling invoegen. Vergeet dit niet, want anders vindt niemand je bestand! Klik op Koppeling invoegen


STAP 6: Je hebt inhoudelijk alles gedaan wat moest gebeuren. Eventueel kun je de opmaak van de pagina nog wat veranderen. Klik op Wijzigingen opslaan om de pagina op te slaan. Opnieuw een stap die je niet mag vergeten! Klik op "Wijzigingen opslaan"


STAP 7: Je krijgt nu een bevestiging dat de pagina is opgeslagen. Controleer eventueel of het bestand wel op de pagina staat. (Dit laatste kan wel een vals negatief resultaat geven, aangezien de oude pagina soms nog in je cache staat. Dit kun je oplossen door je cache te legen of door later nog eens terug te kijken). Uw bewerking is opgeslagen opgeslagen


Geavanceerd: opmaak aanpassen

Normaal zijn de vorige stappen genoeg om een bestand te uploaden naar Wikimedica. Voor wie meer wil weten over de opmaak, hier een kort stukje:

Als voorbeeldbestanden worden bestand.docx en afbeelding.png genomen.

Algemeen

Om een link naar een bestand te leggen, komt er bij automatisch invoegen {{#l:bestand.docx}} tevoorschijn. De letter na de # is een kleine L. Een andere, maar minder elegante manier is om [[File:bestand.docx]] in te voegen.

Om de naam die op de pagina te lezen staat te veranderen, maar de link naar het bestand hetzelfde te houden, kun je een | gebruiken.

Voorbeeld: {{#l:bestand.docx|Samenvatting geneeskunde}} zal weergegeven worden als Samenvatting geneeskunde, maar als je hierop klikt kom je bij bestand.docx terecht.

Tekstbestanden en slides

Voor de meeste bestanden die tekst of slides bevatten is het genoeg om de stappen bovenaan deze pagina te volgen. Probeer ze een specifieke naam te geven, want als er al een bestand bestaat met de naam van jouw bestand, wordt dat ander bestand overschreven.

Afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een geval apart. Wanneer je deze uploadt, krijg je de optie om een koppeling in te voegen of deze in te voegen als afbeelding. Meestal is het aangewezen om deze als afbeelding in te voegen.

Een afbeelding zal standaard ingevoegd worden als [[File:afbeelding.png|400px]]. De 400px kun je aanpassen om de weergave op de pagina te vergroten of te verkleinen.