Intellectuele eigendom en biowetenschappen (E02N5A)

Uit WikiMedica
Naar navigatie springen Naar zoeken springenAlgemeen

Het opleidingsonderdeel 'Intellectuele eigendom en biomedische wetenschappen' heeft een tweevoudig doel. Enerzijds wil het je vertrouwd maken met de wettelijke mogelijkheden die het recht biedt voor de bescherming van creatieve prestaties op het gebied van de biomedische wetenschappen: het auteursrecht, het octrooirecht en – zijdelings – het merkenrecht. Hierbij focussen we hoofdzakelijk op het octrooirecht als juridisch middel voor het beschermen van technologische innovaties tegen namaak. Anderzijds wil dit opleidingsonderdeel je wegwijs maken in de informatie die vervat ligt in de vele octrooien en octrooidatabanken en je wijzen op de mogelijkheden die deze documenten bieden voor het opzoeken van technische informatie, overal ter wereld. Hierbij ligt de nadruk op octrooien als bron van technische informatie en kennis.


Examenvorm

Het gesloten boek examen telt mee voor 18 van de 20 punten. De oefening met beoordeling staat op 2 van de 20 punten. Men moet zowel deelnemen aan het mondeling examen, als aan de oefening om in het totaal te kunnen slagen.


Bestanden

LEES EERST HIER HOE JE BESTANDEN MOET UPLOADEN! Je moet ook een account hebben.

(Klik hier om bestanden toe te voegen.)

van het forum

Examenvragen

(Klik hier om examenvragen toe te voegen.)

Examenvragen '12-'13

1) Je krijgt een interview met foto van Rik Torfs vanop de KU Leuven website

a) Mag je deze foto op je facebookpagina zetten?

b) Indien je zelf aanwezig was op het event en foto's getrokken hebt, mag je deze dan op je facebookpagina zetten?

2) Leg open innovatie uit adhv tekeningen

Examenvragen '13-'14

1) een artikel over een nieuwe behandeling voor het CMV virus. Is dit CMV virus octrooieerbaar? is de nieuwe behandeling ( combinatie van 2 bestaande behandelingen) octrooieerbaar? Waarom wel of niet

2) Mag filmuziek zomaar op een schoolfeest worden gebruikt? verklaar.


Examen 20-06-14


1) Vansintjan heeft een Europees octrooi op een binnenbekleding van babypampers, ze kunnen nog meer vocht absorberen zonder van volume te veranderen. Vanheuckelekom ontwikkelt een nieuwe productiemethode die nog efficiënter is om deze binnenbekleding te produceren.

a) Mag van Heuckelecom een Europees octrooi bekomen op de babypampers? Waarom wel/niet? Argumenteer.

b) Kan hij een Europees octrooi bekomen voor het productieproces. Waarom wel/niet? Argumenteer.

c) Kan Vanheuckelekom deze pampers op de markt brengen in de benelux? Waarom wel/niet? Argumenteer.

2) Je bent naar musical Marina gaan kijken van Stijn Coninx over het leven van Rocco Granata. Je wil het liedje Marina dat door Matteo Simoni gezongen werd op je muziek-blog zetten. Aan wie moet je allemaal toestemming vragen om legaal in orde te zijn?

20/06/2014 14-15u

1) een artikel over een hond met fluorescerende genen. Wat adviseert u? Schrijf ten minste 3 onafhankelijke claims.

2) je kunt een gsm hoes met een foto kopen. A) voor prive telefoon en een foto van mijn man en kinderen B) voor een werktelefoon en een deel van een schilderij van Manet. Mag dit?


Examenvragen '14-'15

Dinsdag 09/06/2015 - 9:00

1. Er is een nieuw proefdiermodel ontwikkeld voor ALS, met 95% overeenkomst in pathologie. Professor X en gevolg willen nu een artikel publicere: "Transgenic TDP-43 micemodel for ALS presents with spastic paralysis and neuronal inclusions typical for ALS and FTLD.

a. Is het proefdiermodel octrooieerbaar? Waarom wel/niet. b. Schrijf een (of meerdere) onafhankelijke productclaim(s) voor deze uitvinding. c. Professor Z wil dit model gebruiken voor onderzoek naar AD, mag dit? Waarom wel/niet. Hier had ik een extra vraag bij over het AD-model (afgeleid van TDP43 model) dat werd doorverkocht aan een firma, en of dit mocht ja/nee en waarom.


2. Afbeelding van Jommeke en Flip. Een website biedt dit aan als schermafbeelding op je GSM die je kan downloaden. Mag dit? Waarom wel/niet.

Dinsdag 09/06/2015 - 15.00

iemand krijgt een 3d printer en vindt een CAD voor een schokbestendig ihpone 6 hoesje op een louche site. ze maakt er een voor zichzelf. haar zus wil er ook een maar heeft een ihpone 5 dus ze past de CAD file aan en maakt er meteen 10 voor haar zus en haar vriendinnen. dan komt bedrijf van schokbestendige hoesjes zeggen dat ze hun patent geschonden heeft. zij komt naar u voor hulp. welke punten zou u in dit gesprek zeker aanhalen? over ISPs. waarom hebben ze ook verantwoordelijkheid voor auteursrecht (was iets met 3 vwn dacht ik, plegen inbreuk niet zelf maar maken het wel mogelijk en kunnen de inbreuk ook stoppen)


Dinsdag 16/06/2015 - 12.00

Jongen download een CAD-file van een louche site. Hij print hiermee een schokbestendig gsm-hoesje. Vervolgens wijzigt hij de CAD-file, zodat het hoesje via een ingenieus magneetsysteem ook waterdicht is. Hij deelt dit op een andere site en print er 10 stuks van, die hij vervolgens te koop aanbied op het internet. Na enkele maanden komt een bedrijf bij hem klagen dat hij mogelijks inbreuk heeft gepleegd op hun octrooi voor een schokbestendig gsm-hoesje. Hij komt bij jou langs en vraagt om raad. Je kocht een CD van coldplay. Mag je deze CD verder verkopen? Mag je de CD afspelen op een fuif?

Dinsdag 10/06/2015 - 10.00 1. je buurman komt in vertrouwen naar jou met een tekst over een uitvinding van spruiten om hierin meer van een bepaald chemisch product te steken om ze sneller te doen kweken, hij vraagt aan jou of dit octrooieerbaar is + schrijf 2 onafhankelijke claims.

2. satelliet beeld van wadde-eilanden, heeft dit auteursrecht?


Dinsdag 16/06/2015 - 16.00

1. Je bent een kunstliefhebber en gaat naar een expositie in Parijs van L.Freud (1922-2011). a. Je neemt een foto van een schilderij. Kan dit? b. Je neemt een foto van een schilderij, scant deze in en plaats deze op je facebook pagina. Kan dit? c. Een vriend neemt voor jou een foto van een schilderij, scant deze in en jij plaatst deze op jouw facebook pagina. Kan dit? d. Als het om een schilderij van Rubens zou gaan, zou er dan een verschil zijn?

2. Gegeven is een artikel omtrent een bioreactor waarin animale cellen een stof produceren die gebruikt wordt als geneesmiddel voor de zeldzame ziekte van Pompe. a. Zijn de animale cellen octrooieerbaar? b. Is de bioreactor octrooieerbaar? c. Is het geneesmiddel octrooieerbaar?

Donderdag 18/06/2015 - 09.00

Je kreeg een artikel met de titel: ‘kinderen met een bochtje’ (of toch zoiets gelijkaardig) uit het NRC Handelsblad, over hoogbegaafde kinderen waarvoor er aangepast onderwijs wordt voorzien. Jij hebt een thesis over genetische gemodificeerde muizen die slimmer zijn dan andere en vindt de titel ‘muizen met een bochtje’ geniaal. Mag je deze titel gebruiken? De prof had een lepeltje mee, met een specifiek design. De vraag hierover: Je vriend is designer, en heeft een lepel ontworpen. Ze wil deze op de site amsterdamdesign.nl (ofoziets) zetten, maar ze wil niet dat anderen de lepel kunnen gebruiken zonder toestemming. Ze komt bij jou om advies te vragen. Wat is je advies?

Vrijdag 19/06/2015 - 09.00

Amerikaanse wetenschappers gaan naar het Amazonewoud en krijgen daar info over een plant met geneeskundige krachten van een kruidenvrouw. Welke beschermingsmechanismen bestaan hiervoor ? Een artikel over een genetisch gemodificeerde tabaksplant dat rubisco efficiënter maakt in het omzetten van CO2 door een enzym dat geïsoleerd is uit een soort alg en waarvoor ook nog een bacterieel enzym nodig is a. Is rubisco octrooieerbaar ? Schrijf een productclaim. b. Is het enzym uit de alg octrooieerbaar ? c. Is het bacterieel enzym octrooieerbaar ? d. Is de gemodificeerde tabaksplant modificeerbaar ? Schrijf een productclaim


Dinsdag 11/06 (Engelse master)

Bedrijf X heeft een patent op het actief bestanddeel van een malaria medicijn. Bedrijf Y heeft een malaria medicijn ontwikkeld op basis van hetzelfde actieve bestanddeel met minder bijwerkingen Mag bedrijf Y een patent nemen op dit medicijn? Mag bedrijf Y dit medicijn commercialiseren? Als bedrijf Z een medicijn ontwikkeld tegen malaria met minder bijwerkingen, mag bedrijf Y een klacht indienen? Kan bedrijf Y een patent nemen in India?

Foto van cappuccino met een konijntje in de melk getekend Vraag: kan er aanspraak worden gemaakt op copyright?