Algemene en praktische info

Uit WikiMedica
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

WikiMedica - Algemene informatie

Wat is de WikiMedica?

De WikiMedica is een centraal punt voor alles wat betreft examenvragen en nuttige bestanden voor de vakken van de opleidingen Biomedische Wetenschappen en Geneeskunde. Per fase staan de vakken ingedeeld per semester. Per vak kan je een algemene samenvatting zien, een beschrijving van het examenvorm, de bestanden en de (voorbije) examenvragen. Ook kan je per vak overleggen (zoals op het forum), door bovenaan op "Overleg" te klikken.


Wat met Facebook/Dropbox/Forum/Jaarsites?

 • De jaarsites op de medica website zijn door de Wiki vervangen. Deze pagina's werden in 2016 verwijderd van Medica.be
 • Het forum bestaat nog in gearchiveerde vorm, omdat daar nog steeds nuttige examenvragen en bestanden op staan. Indien je een bestand hebt gevonden op het forum, die nog steeds relevant is voor het vak, mag je die steeds doorsturen naar webmaster@medica.be, dan wordt die op de Wiki geplaatst. Het is wel de bedoeling dat de WikiMedica actueel is (tegenover de soms hele oude dingen op het forum), vandaar dat we hier met een "schone lei" beginnen qua examenvragen. Je kan het forum via deze link bereiken: http://www.medica.be/forum
 • De facebook groepen (en dan voornamelijk de jaargroepen op Facebook) zullen uiteraard nog steeds bestaan omdat zij voor veel meer dan alleen examens nuttig zijn. Maar om solidair te zijn, zou het beter zijn de examenvragen en bestanden op de Wiki te verzamelen zodat ook mensen zonder Facebook deze kunnen raadplegen.
 • De dropboxen zullen/mogen ook nog steeds bestaan, maar het is solidairder om alle bestanden ook nog steeds op deze site te zetten, zodat diegenen die het paswoord niet kennen/weeral vergeten zijn én de volgende jaren hier terecht kunnen.

Is er nog plaats voor discussie?

Ja! Per pagina staat er bovenaan een tab, "Overleg" – daarop kan je discussies voeren. Klik op "Nieuw onderwerp starten", of zoek door andere vragen om te zien of het al eens is besproken.


Hoe kan ik een bestand downloaden?

Klik hier indien je er niet aan uit kan.


Hoe kan ik bijdragen?

Moet ik een account hebben?

Wegens SPAM is de Wiki een account-only omgeving geworden indien je iets wil aanpassen (zowel bestanden toevoegen als pagina's toevoegen/bewerken).

Een account aanmaken is gratis en vereist een minimum aan inspanning. (Update 2016)

Hoe voeg ik examenvragen toe?

 1. Je klikt op "hier" in de zin 'Klik hier om examenvragen toe te voegen.'
 2. Je komt terecht op een pagina waar je gewoon de examenvragen moet intypen. Als je het wat "mooier" wil maken, kan je met behulp van deze pagina leren hoe dat moet. Je kan ook gewoon de opmaak kopiëren van een voorganger.
  • Verwijder geen examenvragen, en kijk na dat je niets dubbel post!
  • Als je de pagina wil previewen voor je 'm defintief post, kan dat met '"Bewerking ter controle bekijken"'
 3. Klik dan op 'Pagina opslaan' om je wijzigingen te bewaren.
 4. Je krijgt dan een spamfilter! Die moet je oplossen (= de woorden intikken) alvorens je wijzigingen écht worden gepost.

Ziezo, je hebt net je medestudenten gelukkiger gemaakt!


Hoe kan ik een bestand uploaden?

Lees hier een stap-voor-stap uitleg over hoe je bestanden kan uploaden. Let op: je moet een account hebben om bestanden up te loaden!


Ik heb een examenvraag/bestand toegevoegd, en de hele pagina is weg!

Geen paniek - dat is niet zo. Je hebt slechts een onderdeel van de pagina aangepast, en daardoor zie je de rest niet meer. Maar als je via de oude weg (eerst klikken op je fase, dan op je vak) terug naar de pagina gaat, zie je dat alles nog steeds in orde is!


Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn tekst vetgedrukt / hyperlink / ... wordt?

Ga naar onze Help - Bewerken pagina, daar staat het meeste uitgelegd. Er is ook een link naar een pagina waar nog meer opmaakmogelijkheden worden toegelicht.


Kan ik een vak toevoegen?

(bijvoorbeeld keuzevak, vak specifiek voor een afstudeerrichting, ...) De doorsnee wikigebruiker kan dit niet. Echter, alle wikiverantwoordelijken en de webmaster kunnen dit wel, dus als je een van hen een mailtje stuurt zou dit normaal gezien snel in orde moeten komen.


Oeps – iemand heeft de examenvragen verwijderd en een foto van twee parende mentaal geretardeerde katten met drie poten gepost. Wat nu?

Geen probleem. Alle wijzigingen worden opgeslagen, zodat we altijd perfect kunnen teruggrijpen naar de vorige versie. De katten zullen een andere plaats moeten vinden. Zoals hier.


Ik ben tot "wikiverantwoordelijke" benoemd, maar ik snap bij god niet wat ik moet doen. Help?

Stuur een mail naar webmaster@medica.be voor meer uitleg.


Overige

De nieuwe opleiding is gestart - wat gebeurt er met de oude vakken?

Dat is nog een moeilijk punt waar volgend semester over nagedacht zal worden. Wellicht zullen we met de wikiverantwoordelijke van het nieuwe jaar samenwerken om te zien welke bestanden nog relevant zijn en welke niet, en uiteindelijk de oude vakken verwijderen.


Waarom zou ik een account aanmaken?

Met een account kan je:

 • zien wanneer er iemand heeft geantwoord op je overleg-vraag (staat dan rechtsboven)
 • pagina's "volgen" (zien welke wijzigingen worden aangebracht),
 • nog meer voorkeuren ingeven om je wiki-ervaring te optimaliseren
 • examenvragen toevoegen zonder dat je de spamfilter elke keer moet trotseren
 • bestanden uploaden

Voor examenvragen en discussie moet je geen account aanmaken - voor bestanden up te loaden wel. Ook indien je wikiverantwoordelijke bent, maak je best een account aan zodat je beheersrechten kan krijgen op de jaar- en vakpagina's.