Algemene en praktische info

Uit WikiMedica
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

WikiMedica - Algemene informatie

Wat is WikiMedica?

WikiMedica is een centraal punt voor alles wat betreft examenvragen en nuttige bestanden voor de vakken van de opleidingen biomedische wetenschappen en geneeskunde. Per fase staan de vakken ingedeeld per semester. Per vak kun je een algemene samenvatting zien, een beschrijving van de examenvorm, tips, bestanden en oude examenvragen.


Wat met Facebook/Dropbox/Forum/Jaarsites?

 • De jaarsites op de Medica-website zijn in 2016 verwijderd en door deze wiki vervangen.
 • Het forum bestaat nog in gearchiveerde vorm, omdat daar nog steeds nuttige examenvragen en bestanden op staan. Het is de bedoeling dat WikiMedica actueel is (tegenover de soms hele oude dingen op het forum), vandaar dat we hier met een "schone lei" beginnen qua examenvragen. Je kunt het forum via deze link bereiken: http://www.medica.be/forum
 • De facebookgroepen (en dan voornamelijk de jaargroepen op Facebook) zullen uiteraard nog steeds bestaan, omdat zij voor veel meer dan alleen examens nuttig zijn. Maar om solidair te zijn, zou het beter zijn de examenvragen en bestanden op de wiki te verzamelen zodat ook mensen zonder Facebook en mensen van volgende jaren deze kunnen raadplegen.
 • De dropboxen zullen/mogen ook nog steeds bestaan, maar het is solidairder om alle bestanden ook nog op deze site te zetten, zodat iedereen hier terecht kan.


Is er nog plaats voor discussie?

Alhoewel de mogelijkheid er is in de tabs 'Overleg', worden deze praktisch nooit gebruikt. Je kunt dus best overleggen met vrienden, via andere discussiefora of in de jaargroep op Facebook.


Hoe kan ik een bestand downloaden?

Klik hier indien je er niet aan uit kunt.


Hoe kan ik bijdragen?

Moet ik een account hebben?

Wegens spam is de wiki een account-only omgeving geworden indien je iets wilt aanpassen.

Inloggen doe je meestal met je KU Leuven-account. Indien iemand dit niet lukt stuur je best een mailtje naar webmaster@medica.be


Hoe voeg ik examenvragen toe?

 1. Je klikt op "bewerken" op de pagina van het vak.
 2. Je maakt boven de laatste examenvragen een nieuw kopje. Hier voeg je dan de vragen aan toe. Als je het wat "mooier" wil maken, kan je met behulp van deze pagina leren hoe dat moet. Je kan ook gewoon de opmaak kopiëren van een voorganger.
  1. Verwijder geen examenvragen, en kijk na dat je niets dubbel post!
  2. Als je de pagina wil previewen voor je hem definitief post, kan dat met '"Bewerking ter controle bekijken"'
 3. Klik dan op 'Wijzigingen opslaan' om je wijzigingen te bewaren.
 4. Je krijgt dan eventueel een spamfilter! Die moet je oplossen + nogmaals op 'Wijzigingen opslaan' klikken alvorens je wijzigingen écht worden gepost.

Ziezo, je hebt net je medestudenten gelukkiger gemaakt!

p.s. voeg liefst de vragen in tekstvorm toe, zodat mensen geen 10 bestanden moeten uitpluizen om alle vragen te verzamelen.


Hoe kan ik een bestand uploaden?

Lees hier een stap-voor-stap uitleg over hoe je bestanden kunt uploaden.


Ik heb een examenvraag/bestand toegevoegd, en de hele pagina is weg!

Geen paniek - dat is niet zo. Je hebt slechts een onderdeel van de pagina aangepast, en daardoor zie je de rest niet meer. Maar als je via de oude weg (eerst klikken op je fase, dan op je vak) terug naar de pagina gaat, zie je dat alles nog steeds in orde is!

Zelfs als je echt per ongeluk de pagina hebt leeggehaald, kan dit gemakkelijk teruggezet worden via de bewerkingsgeschiedenis van de pagina.


Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn tekst vetgedrukt/hyperlink/... wordt?

Ga naar onze Help:Bewerken-pagina, daar staat het meeste uitgelegd. Er is ook een link naar een pagina waar nog meer opmaakmogelijkheden worden toegelicht.


Ik wil een vak bewerken dat hier nog niet bestaat, kan ik deze aanmaken?

Dit gaat, maar misschien contacteer je best eerst de webmaster of wikiverantwoordelijke zodat alles in orde is op deze nieuwe pagina.


Oeps – iemand heeft de examenvragen verwijderd en een gekke foto gepost. Wat nu?

Geen probleem. Alle wijzigingen worden opgeslagen, zodat we altijd perfect kunnen teruggrijpen naar de vorige versie. De foto zal een andere plaats moeten vinden.


Ik ben tot "wikiverantwoordelijke" benoemd, maar ik snap begot niet wat ik moet doen. Help?

Stuur een mail naar webmaster@medica.be voor meer uitleg.


Wat mag er niet?

Uploaden van lesopnames

Het is verboden om lesopnames (ook links hiernaar) te uploaden naar WikiMedica.


Irrelevante zaken toevoegen

WikiMedica is een wiki met examenvragen, tips en bestanden voor studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen. Dingen die niets te maken hebben met deze opleidingen zullen een andere plaats moeten vinden.


Overige

De nieuwe opleiding is gestart - wat gebeurt er met de oude vakken?

Dat is nog een moeilijk punt waar over nagedacht zal worden. Wellicht zullen we met de wikiverantwoordelijke van het nieuwe jaar samenwerken om te zien welke bestanden nog relevant zijn en welke niet, en uiteindelijk de oude vakken verwijderen.