Overlevingstips
Heb jij overlevingstips voor bij de examens? Bewerk deze pagina gerust!
Voor de blok[bewerken]
De voorbereiding voor je examens begint vanaf les 1. Als je tijdens het semester al werkt aan het instuderen van leerstof, heb je een minder zware blok en examenperiode en behaal je mogelijk betere punten.
De manier waarop je studeert is heel persoonlijk. Iedereen heeft technieken en manieren die beter of slechter bij zichzelf werken. Er zijn echter studiemethoden waarvan is bewezen dat ze effectief zijn om leerstof voor langere tijd te onthouden. Deze worden hier verder kort uitgelegd.
Spaced repetition
Spaced repetition of gespreide herhaling is het herhalen van leerstof na een bepaalde tijdsinterval. Deze methode is effectief om dingen te onthouden, want als je iets meer herhaalt, ga je het beter onthouden. Spaced repetition is een effectieve manier om de forgetting curve tegen te gaan. Probeer dus om de leerstof op verschillende momenten opnieuw in te studeren.
Active recall
Active recall is een principe dat steunt op het actief stimuleren van je denkvermogen. In tegenstelling tot passieve studiemethoden, zoals lezen en markeren, moet je bij active recall je hersenen aan de slag zetten. Deze methode is moeilijker dan passieve methoden, maar zorgt echt wel dat je dingen beter onthoudt. Een voorbeeld van active recall (blurting): nadat je een deel van de leerstof geconcentreerd gelezen hebt, neem je een wit blad en maak je hierop een schema met alles wat je je herinnert van de leerstof. Je probeert er zoveel mogelijk op te krijgen, en nadat je dit hebt gedaan kijk je terug naar de tekst om te zien wat je gemist hebt en vul je dit bij. Deze mindmaps helpen ook bij het zien van het groter geheel. Dit kan ook toegepast worden direct na een les.
Een andere manier om dit toe te passen is door jezelf steeds vragen te stellen. Door deze op te lossen versterk je je vermogen om de oplossingen te onthouden.
Een toepassing van active recall is te vinden onder de vorm van flashcards. Flashcards en flashcard-toepassingen zoals Anki zijn gebaseerd op het actief stimuleren van het denkvermogen en kunnen zodoende bijdragen aan het beter onthouden van materie. Anki integreert ook het principe van spaced repetition in zijn werking.
De Feynman-techniek
De Feynman-techniek is een techniek om te testen of je iets wel echt begrijpt. Nadat je iets hebt ingestudeerd, moet je dit (denkbeeldig) proberen uit te leggen aan iemand die slechts basiskennis heeft over het onderwerp. Op deze manier kun je ontdekken of er dingen zijn die je eigenlijk nog niet echt begrijpt.
Memorisatietechnieken
Er zijn enkele memorisatietechnieken die ook kunnen helpen. Ezelsbruggetjes maken is er zo een van. Daarnaast helpen afbeeldingen en tekeningen ook, vooral bij mensen met een eerder fotografisch geheugen. Andere memorisatietechnieken zijn geheugenpaleis, associaties, cijfers aan letters koppelen, feiten of teksten aan muziek/ritmes koppelen, ...
Doe niet te veel
Werk niet te lang aan hetzelfde zonder pauze. Niemand kan zich uren- of dagenlang aan een stuk concentreren. Zorg voor voldoende ontspannende pauzes, ook tijdens het semester. Wanneer je aan het studeren bent kun je ook de Pomodoro-techniek toepassen, waarbij je meerdere keren telkens 25 minuten werkt en 5 minuten pauze neemt.
Voor verdere vragen rond je studietechniek kun je ook altijd terecht bij de Dienst Studiebegeleiding.
Blokperiode[bewerken]
Tijd & Planning
Zorg voor een efficiënte en haalbare planning. Geef jezelf ook voldoende rust tussen het studeren door. Voor vragen omtrent planning, kun je steeds terecht bij de Dienst Studiebegeleiding. Je kunt er ook terecht voor infobrochures of planning-schema's.
Ruimte
Kies voor een rustige ruimte om te studeren en vermijd ruimtes waarin je snel afgeleid kunt raken. Samen studeren kan productief werken, zoals in de bib of samen met vriend(inn)en.
Ontspanning
Qua ontspanning moet je vooral iets doen wat je graag doet. Sporten kan helpen bij de concentratie. Bewegen is sowieso een goed idee voor je mentale en fysieke gezondheid.
24 uren voor een examen[bewerken]
Zorg voor voldoende nachtrust
Dit is zonder twijfel de belangrijkste tip, die eigenlijk de hele examenperiode geldt. Na een goede portie nachtrust denk je helderder en is je geheugen beter. Je zal vlotter vragen kunnen oplossen. Je kunt de avond voordien doorstuderen, maar doe liever geen nachtje door.
Maak tijd voor herhaling
Net voor het examen studeer je best geen nieuwe materie meer. Op deze manier kun je het overzicht over het geheel kwijtraken.
Eet voldoende
Veel studenten hebben last van een maag die overhoop ligt voor ze naar het examen gaan. Als je niet voldoende eet voor een examen kun je halverwege moe, hongerig en/of afgeleid raken. Als je geen eetlust hebt, eet dan iets licht verteerbaar zoals brood, beschuiten of een banaan. Vermijd te veel koffie en energiedranken.
Neem mee wat nodig is
Kijk goed na of je alles bij hebt wat nodig is tijdens een examen.
Spullen die handig zijn tijdens een examen:
- doorzichtige fles water
- studentenkaart
- pennen en reservepennen
- lat, markeerstift, potlood, ...
- rekentoestel (afhankelijk van het vak)
Kom steeds op tijd
Vertrek steeds op tijd naar het examenlokaal, zodat je een tiental minuutjes op overschot hebt. Zorg dat je op voorhand weet waar het examen zal doorgaan. Als je de locatie niet kent, ga dan enkele dagen op voorhand al eens op zoek naar het correcte adres. Check de dag zelf het lokaal nog eens, wijzigingen zijn steeds mogelijk.
Vermijd 'paniekpraat'
Net voor de examenperiode kunnen studenten elkaar onnodige stress bezorgen. Vermijd gesprekken over ‘hoe weinig je hebt kunnen studeren’ of ‘hoe moeilijk de examenvragen op de wiki zijn’. Probeer eens over andere dingen dan het examen te praten.
Gezonde stress
Stress tijdens een examen is moeilijk te vermijden. Deze stress hoeft echter niet altijd slecht te zijn, gezonde stress kan ervoor zorgen dat je attent blijft tijdens de examens. Laat je wel niet overmannen door de stress, want dit werkt dan weer contraproductief.
Tijdens het examen[bewerken]
Neem goed de richtlijnen bij het examen door
Heb je een volledige examenbundel? Op de eerste pagina zul je een hoop praktische informatie vinden. Misschien wil je als een wervelwind beginnen aan je examen, maar neem eerst rustig de tijd om deze praktische informatie door te nemen, dit is belangrijker dan je denkt. Ook zijn er vaak specifieke richtlijnen bij een examen omtrent invullen, evalueren en dergelijke. Vergeet ook niet op elke pagina je naam te schrijven.
Bekijk het examen in zijn geheel
Blader voor je start even doorheen het examen. Zo heb je een beeld van wat er verwacht wordt, wat de gemakkelijkere en moeilijkere vragen zijn en kun je meteen beslissen hoe je de examentijd best indeelt.
Gebruik je kladblad
Gebruik je kladblad om de vragen schematisch op te lossen. Het is een goed medium om te brainstormen en kernwoorden te noteren. Je kladblad kan orde scheppen in je gedachten om tot een gestructureerd antwoord te komen. Schrijf je definitieve antwoord pas neer wanneer je zeker bent over de opbouw en inhoud ervan.
Start met de gemakkelijkste vragen
Start met het beantwoorden van de gemakkelijkste vragen. Zo krijg je een positief gevoel bij het examen. Lees de examenvragen rustig en indien nodig verschillende keren. Moeilijke vragen zouden onmiddellijk je tempo verlagen en je stress verhogen.
Verlaat het examen niet ‘te vroeg’
Heb je nog extra tijd? Gebruik deze om je antwoorden na te lezen en om dieper na te denken over de examenvragen. Maak gebruik van de toegewezen tijd. Controleer of je alles wel hebt ingevuld en kijk daarna naar je vragen en je antwoorden.
Na het examen[bewerken]
- Laat je moed niet zakken na een slecht examen. Een minder goed examen betekent zeker niet dat alles verloren is.
- Ontspan! Beweging, buitenlucht en relaxatie geven extra energie.
Brainfood[bewerken]
Brainfood: goed voor het IQ?
Brainfood is voedsel dat zou kunnen bijdragen aan het optimaal functioneren van onze hersenen. Er is echter nog veel onderzoek nodig om dit te kunnen bevestigen. Een interessant artikel op PubMed hierrond is PMID 18568016. Hier volgt een lijstje met 'brainfood' dat mogelijk een positief effect heeft:
- Vette vis
- Groene bladgroenten
- Noten
- (Bos)bessen, cranberries, aardbeien en frambozen
- Pure chocolade
- Groene thee
- Knoflook
- Eieren
- Olijf- en walnotenolie
Enkele andere tips omtrent voeding
- Sla nooit een ontbijt over.
- Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon. In tijden van stress en studeren heeft je lichaam meer dan ooit nood aan voldoende groenten en fruit.
- Drink voldoende water en let op met cafeïnehoudende dranken.
Recept: pasta met zalm en pesto
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 g pasta
- 250 g zalm
- 1 pruimtomaat
- 1/2 groene paprika
- 6 ontpitte olijven
- 1/2 ui
- olijfolie
- 1,5 eetlepels pesto
Bereidingswijze
- Snij de tomaten en de groene paprika in blokjes.
- Ontpit en snij de zwarte olijven in plakjes.
- Snipper de ui.
- Fruit de ui in wat olijfolie.
- Bak de zalm in blokjes. Voeg er de paprikablokjes aan toe en roerbak 4 minuten.
- Doe er de tomaten en de olijven bij, roerbak nog 2 minuten.
- Kook macaroni of andere korte pasta beetgaar in gezouten water. Laat uitlekken en vermeng het met de pesto.
- Serveer de pasta met de mix van vis en groenten.
SMAKELIJK!
Nekpijn vermijden tijdens het studeren[bewerken]
Wat liever niet doen?
Het veel herhalen van dezelfde beweging of langdurig zitten/staan is slecht voor je nek en rug. Ook veel buigen en draaien vermijd je liever. Voor je nek wordt het aangeraden om niet in buiklig te slapen. Hef ook geen zware dingen in het eerste uur van de dag.
Wat dan wel?
Neem een goede houding aan terwijl je studeert: steun op beide benen evenveel en houd je rug relatief recht. Je rug mag een beetje krommen en je nek moet boven je romp staan zonder je kin naar voren te trekken.
Het wordt aangeraden om na 30 minuten in dezelfde houding te zitten te bewegen. Dit kan door even recht te staan en te wandelen, of door in tegengestelde richting te bewegen dan hoe je hebt gezeten. Een voorbeeld: na een halfuur voorovergebogen aan je bureau te zitten, rek je je rug door 10 keer naar achter te buigen.
Een oude matras (ouder dan 15 jaar) kan bijdragen aan rug- en nekpijn, vermijd deze dus.
Wat ook kan helpen is een handdoek oprollen en deze op harde ondergrond onder je wervelkolom leggen.